Spam

Ta dig tid att läsa igenom detta!

Det kan tyckas vara mycket men det är värt det! Texten är inte skriven av mig men känn lugnet, jag har frågat om jag får använda den!

Denna text angående kedjebrev är skriven med syftet att informera och inte att på något sätt peka på en enskild individ. Alla kan ju göra ”fel” och jag har själv gjort precis samma tabbe flera gånger. Men aldrig mer. Se alltså detta som nyttig information och inte som en banna.

Jo, såhär är det….

Igår fick jag ett kedjebrev. Menlöst? Njae… Avsändaren hade liksom skickat det till >500 mottagaradresser. Varenda en av dessa var väl synliga i brevets huvud. Jag skojar inte! Det var inte ens kul! Min egen var självklart en av dessa. Du kanske undrar vad det är för nåt uppseendeväckande med det? Var lugn, jag ska berätta…

Ens emailadress är OFTA något personligt, nåt man delar med sig av till vänner man vill ha kontakt med. Eller hur? Jag har fått din emailadress mot löftet att det inte förs vidare nånstans. Det håller jag strikt på.

Det låter väl självklart? Men hur kommer det sig då att det skickas runt en jämrans massa tramsiga kedjebrev med alla adresser synliga? Om samtliga på mottagarlistan redan känner varandra är det inget problem. Men inte fasen kände jag de andra 499 i ovannämnda kedjebrev. Och vad fasen ska de med MIN emailadress till?

Nä, jag vill själv bestämma vilka som ska få min personliga emailadress! Så är det bara. Den jag använder på listan är inte vikt för det ändamålet.

Åsså ska jag prata lite om VIRUS.

Virus är pyttesmå partiklar som i princip bara innehåller det nödvändigaste för att kunna reproducera sig i den organism på vilken den parasiterar. Det är värre med datavirus, de nöjer sig inte med att reproducera sig. De utför sattyg när datorns husse och matte inte ser på.

Som t.ex. att en del virus scannar datorn på allt som liknar en emailadress. Rubbet. I inboxen, i brevtexten, bland mottagarna, i andra brevkorgar, i cachen som innehåller alla websidor man besökt nyligen. Många adresser kan det lilla viruset få tag på. The little bastard!

Sen då?

Jo, sen börjar viruset skicka ut kopior av sig själv till alla adresser den hittade hos den smittade. Personen som har den smittade datorn vet inte ens om att den är smittad och märker inte att viruset i bakgrunden skickar ut sig. Man behöver inte ens ha nåt emailprogram igång, viruset har sitt eget lilla emailprogram inbyggt i sig. Men de är listiga, virusen. Självklart anger den inte den smittades emailadress som avsändare för då blir den ju snabbare upptäckt och borttagen. Istället tar den slumpmässigt vald emailadress i listan och anger den som avsändare. Det innebär att de som får viruset med sin email skäller ut fel person som smittkälla. Virusjäveln…

Det finns lite andra lustigheter.

Vet du vad spam är? Just det, oönskad reklam. Men var kommer all spam ifrån? Hur vet de att just DU behöver viagra i massor, nu till specialpris? Eller Silikontuttar? Eller har en massa pengar över som du absolut vill investera i nåt offshorebolag i västindien? Eller råkar ha nån bortglömd släkting som nyligen dött i Nigeria? HUR fick de tag i din adress???????????

Det finns fler svar på den frågan. Ofta har man råkat klicka i på nån site att man vill ha deras nyhetsbrev och annan reklam. Voila! Eller så har man reggat sig på nån fräsch gratissite som erbjuder gratis sms, kompislistor, födelsedags komihågande osv. Ingenting är gratis! Många säljer vidare de emailadresser de får in.

Det finns också virus som är designade för att skicka vidare hela listan med emailadresser till register, alltså databaser med emailadresser. Handel med emailadresser är nämligen big business. Ett av dessa virus heter SoBign och har ställt till med en jävla massa problem (ursäkta språket) världen över.

Och nu tillbaka till kedjebreven.

Varför då?

Ponera att du har en oskyddad dator till vilket det kommer in ett kedjebrev med 500 synliga adresser. Om brevet ligger kvar då datorn blir smittad av SoBig kommer SoBig att skicka sig vidare till 500 andra. Det kommer också skicka samtliga adresser till ett spam register! Lyckat! Näe!

Allt ovan är hur det funkar. Nu till lite handgripliga TIPS:

 • Skicka inte kedjebrev, det är få som uppskattar den formen av uppvaktning.
 • Skicka aldrig massmail med synliga adresser. Använd fältet ”Hemlig kopia”/”BCC” istället!
 • Ta bort alla adresser som kan synas inne i ett brev som du vidarebefordrar.
 • Ta bort onödiga brev ur inkorgen och andra brevkorgar.
 • Om du tagit emot ett massmail med andras adresser synliga och vill behålla texten i brevet, vidarebefordra brevet till dig själv som enda mottagare. Radera orginalet.
 • Se till att hålla ditt antivirusprogram uppdaterat! Finns inget försvar att inte ha ett installerat!
 • Skaffa brandvägg!
 • LÄS PÅ om datasäkerhet! Gissa inte. Lär dig hur det funkar så kan du lättare skydda dig själv och andra!

Anledningen till att folk skickar kedjebrev är inte att de är dumma eller elaka, bara att de är oinformerade och utgår från fel premisser.

 • 999 av 1000 kedjebrev är rena nonsens. Det återstående som inte är nonsens kan du ändå avvara.
 • Virusvarningar via kedjebrev har hittills visat sig vara rena påhitten (t.ex. existerar inte ”Ibanish attack”).
 • Falska virusvarningar orsakar betydligt större problem än de flesta virus gör. Oro, hysteri, felaktiga åtgärder som t.ex. borttagande av viktiga filer.
 • Många kedjebrev skickas med alla mottagaradresser klart synliga.
 • Din emailadress hamnar hos andra som du inte avsett att ge den till.
 • Detta ökar spridningen av spam, virus och trojaner.

DÄRFÖR

När du får kedjebrev:

 • Skicka INTE vidare!!!
 • Om du funderar över innehållet, ta reda på hur det verkligen ligger till. http://www.google.se ger svar.
 • Säg ifrån på skarpen till den som skickat dig brevet
 • Om avsändaren, trots ovanstående uppmaning, fortsätter att skicka kedjebrev eller på annat sätt missbrukar din emailadress ska du kontakta dennes emailleverantör, t.ex. telia, chello osv… Du ska då skicka till t.ex.: mailto:abuse@telia.com abuse@telia.com, abuse@chello.se osv. De kommer att se till att personen varnas och att dennes email spärras om det fortsätter.

Jag har väl förklarat att man ska följa ovanstående regler för att minska VIRUSSPRIDNING, minska SPAM, RESPEKTERA andras personliga uppgifter?

Självklart skriver jag på förekommen anledning. Man blir trött på att ha fått sin privata adress exponerad hos tusentals mänschen man inte känner!

3 Responses to Spam

 1. MrArboc skriver:

  Bravo! Den här texten stjäl jag!

 2. Kerstin Hauge skriver:

  Jag har funderat i dessa banor i flera år och skickar aldrig själv ut massmail med synliga emailadresser och skickar dem alltid med mig som mottagare och resten som hemliga. TROTS det så är det ingen som fattar vinken. Jag har nu kopierat detta och lagt ut det på min hemsida under fliken ”tankar” eftersom du formulerat det både lättläst och roande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: