Överkörd kisse :(

Här för ett tag sen så satt vi och blåste fram på E4:an när jag framför mig plötsligt ser en lastbil köra på en katt. Jag skrek(nåja, ropade) till och liksom greppade efter närmsta grej vilket råkade vara chaufförens arm. Jag såg kattens maginnehåll välla ut på vägen och den vred sig i dödsplågor. Chauffören gjorde en snabb uppskattning och ansåg att avståndet till bakomvarande bil var för kort för att göra några större manövrar eller inbromsningar så vi siktade helt enkelt och körde på katten igen för att avsluta dess plågor.

Jag vände mig om och hann se att katten var död. Om den levde så var det ett mirakel då den nu var totalt krossad istället för att bara vara krossad från revbenen och neråt.

Jag sneglade på chauffören, monterade loss min hand från hans arm, torkade en liten tår och försökte intala mig själv att det nog var bäst att göra så och om inte vi gjort det så hade någon annan gjort det(om än ofrivilligt) med tanke på hur hårt trafikerat det var vid tillfället.

Jag tycker verkligen inte om sånt här. Det är otäckt att se ett djur dö och på det plågsamma viset dessutom. Jag brukar få mardrömmar men har faktiskt klarat mig från det denna gång.

Hur hade du gjort i en liknande situation?

15 Responses to Överkörd kisse :(

 1. Anna skriver:

  Åh fy, sådant där klarar jag inte av. Tänker alltid när jag ser ett djur dött på vägen att vad har vi för rätt att sätta oss före deras liv egentligen?

 2. Lotta skriver:

  Ni gjorde nog rätt. Hur JAG gjort vet jag inte, men risken är nog stor att jag panikbromsat eller väjt, rent reflexmässigt, utan att hinna tänka. Men i relation till ett eller flera människoliv så måste man nog välja människoliven ändå, även om det låter hårt.

 3. MrArboc skriver:

  Samma sak, små djur väjer man inte för när det finns annan trafik och därmed risk för skador på människor. På en hårt trafikerad E4:a hade jag inte väjt för en katt ens om den levde av just den anledningen.

  Jag har ju kört mycket som du vet, så man har ju sett en del. Värsta var nog en tjädertupp rakt i fronten på bussen – jag höll på att skita ner mig!

 4. bacillen skriver:

  hade med gjort samma sak…tror jag…vill jag…

 5. Jag har kört över en katt. ‘ryser* Hade jag inte kört över katten hade jag varit tvungen att väja och köra på mötande bil. Jag ahde liksom inget val..

  Det känns hämskt! Men jag hade också kört över katten om den varit så skadad som ”eran” katt var… Det enda rätta. Jag har fått ta ihkjäl småfågewlungar som ena grannes kattungar försökt ha ihjäl. Flera gånger nu i sommar. I och för sig lätt att bara stampa med kängan. Men det gör ändå ont i en. Men hellre det än låta fågelungen dö i svåra plågor.

 6. mysla skriver:

  Ja asså… att mosa en katt med bilen är ju inte direkt superhemskt i jämförelse med att klubba ihjäl en ren alternativt renkalv med en domkraft(har varit med om det också..)… men det gjorde ont inuti iaf.

 7. Helena "Q" skriver:

  Jag hade inte väjt. Tror inte ens försäkringarna gäller om man väjar för små djur typ katt.
  Jag vet nu inte riktigt vad E6 är… en motorväg?
  Hade möjligheten funnits hade jag klivit ur bilen och dragit liket å sidan… Det har jag gjort många gånger förr.

 8. Helena "Q" skriver:

  E4…sorry…

 9. Phoenix skriver:

  E = Europaväg = motorväg. E4 = Europaväg 4 mellan Helsingborg och Stockholm.

  Nej, om man håller 110 km/h i timmen får man helt enkelt köra över det stackars djuret. Om man försöker väja i den hastigheten riskerar man inte bara att snabbt avsluta sitt eget (och sina medpassagerares) liv utan även en brutal seriekrock. Att väja för ett djur på en högtrafikerad väg kan vara det sista man gör, och ofta är det sådant som sätter igång riktigt hemska olyckor.

  Det är fruktansvärt att man släcker ett liv genom att köra vidare, men där är jag rädd att man får prioritera sin egen säkerhet framför kattens (eller vilket djur det nu må vara). Det går oftast väldigt fort och djuret hinner troligtvis inte känna något alls, vilket kan sägas vara relativt barmhärtigt under omständigheterna.

  Jag har varit väldigt nära att köra på en kronhjort på en 70-väg. DÅ väjer man om det finns möjlighet och ställer sig på bromsen (och kopplingen, och handbromsen drar man) för om man kör på ett djur med den tyngden i relativt hög hastighet kan det vara det sista man gör.

  Överlag… när man kör gör man det med livet som insats och man får hela tiden vara beredd på att vadsomhelst kan inträffa. Och sunt förnuft tar en långt. Man kör ett mordvapen, helt enkelt.

  Detta sagt; Ledsen att du fick se den obehagliga scenen, mysla. Jag hoppas att den inte jagar dig i dina drömmar för länge.

  Och ursäkta högskoleuppsatsen. 🙂

 10. Phoenix skriver:

  (Och f.ö., Helena, eftersom det var en motorväg får man ju som bekant inte stanna enligt lagen. Det bästa man kan göra är nog att ringa polisen och be dem flytta liket.)

 11. MrArboc skriver:

  ”E = Europaväg = motorväg. E4 = Europaväg 4 mellan Helsingborg och Stockholm.”

  Sörlönningar 🙂

  E4 går från Helsingborg till Torneå. Den slutar alltså inte i Fjollträskt utan fortsätter hela vägen till Finland, så nu vet ni det!

 12. mysla skriver:

  Hahaha, pojkar pojkar! Det var en stor jävla vägjävel med massa bilar och katten blev mos. Enough!

 13. Phoenix skriver:

  *axelryckning* Var du glad att du får så många kommentarer… jag får typ max två om jag har tur. 😉

 14. mysla skriver:

  Ja..jo.. Jag är jätteglad för mina kommentarer! Törs ju inte skriva hos dig. Det bör ju ske på engelska… och det är ju inte min mest framträdande talang kanske…

 15. Phoenix skriver:

  Du får gärna kommentera på svenska om du vill, det gör andra ibland också. Så kommentera gärna om du vill. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: