Ur skrivboken #1 – 070610

Semester

Så kom jag mig äntligen iväg.

När jag efter många om och men hittade min plats i en sovkupé längst bak i tåget fann jag till min förskräckelse att jag skulle dela kupé med 3(!!) andra. Jodå, en – för övrigt finsktalande – mamma med tillhörande klåfingrig son satt redan och väntade på mig när jag gjorde entré. Jag hann inte mer än ställa ner väskan så var ungen framme och rotade i den och jag konstaterade redan då att den här resan skulle bli en pärs.

Mamman förklarade att i Umeå skulle den sista passageraren i vårt krypin kliva på. Jag bara nickade och pep fram ett ”Okeej”

Till råga på allt så var min plats högst upp och alla som träffat och känner mig vet att jag till att börja med är enormt höjdrädd, sen är jag ju inte direkt det smidigaste som går på två ben heller. Således tittade jag bedjande på konduktören då han kollade min biljett. ”Skulle det vara möjligt att få byta till en bädd liiite längre ner?” frågade jag och bad en tyst bön inombords.

Jag hade turen på min sida och fick byta till en kupé i samma vagn där jag fick dela med bara en kvinna. Hon klev på i Bastuträsk och när hon klev in sköljde lättnaden över mig direkt. Hon verkade trevlig och lättsam.

Det skulle snart visa sig att mina antaganden om kvinnan var relativt överensstämmande med verkligheten. Hon var öppen, pratsam och hade nära till skratt. Och när hon berättade för mig att hon skulle fylla 80 snart så tappade jag helt fattningen. ”Vaddå?! 80!? Nää, nu skojjar du allt…” Men nej, det gjorde hon inte.

Vi satt uppe till 22-tiden och pratade sedan började jag bli en aning less. Jag ville ju plugga Hindi och kvinnan var inte bara pratsam, snarare jävligt pratsam. När jag plockade fram mina papper för att försöka få något vettigt gjort så pratade hon oavbrutet trots att jag med all önskvärd tydlighet visade att jag inte var så pratsjuk längre.

Min flykt var att bädda våra ”sängar” och försöka sova lite – dvs fortsätta mina studier i liggande ställning. Men givetvis var kvinnan i det skedet lika ljusskygg som en vampyr. Detta framgick tydligt då hon satte sig och petade fast gardinen ytterst nogsamt och samtidigt berättade om hur hemskt det var sist hon åkte och gardinen inte täckte fönstret helt. Med andra ord kunde jag inte fortsätta mina Hindistudier. För att läsa krävs ljus, med ljus kunde inte kvinnan sova = ett evigt pratande = inget pluggande. Moment 22.

Demonstrativt tröck jag in hörlurarna till MP3-spelaren i öronen och släckte lampan. Ridå.

Klockan ett på natten vaknade tanten och klev upp för att gå på toaletten. Hon lämnade kupédörren öppen och givetvis väcktes jag brutalt av ett par grabbar som dundrade genom korridoren. Irritation.

Ytterligare någon timme senare vaknade jag för att det var olidligt hett i kupén. Märkligt tyckte jag som innan vi kröp till kojs dragit ner tempen på sexton grader. Jag sträckte mig efter reglaget på termostaten och fann att den stod på max. Gaah! Jag drog genast ner den till arton grader och när det började gå att andas igen somnade jag.

Sex på morgonen väcktes jag av kvinnan som låg och huttrade för sig själv. ”Brrr! Vad kallt! Usch vad kallt!” Hon upprepade orden som ett mantra med hög och tydlig stämma. Vid det här laget hade jag hunnit börja irritera mig rätt rejält på henne så jag bara vände mig om och blundade. Hon hade kläder att ta på sig…

Klockan 07:00 pep väckningsannordningen vid kvinnans huvud och det fortsatte pipa i ca femton minuter tills tågvärdinnan kom och stängde av det. Under tiden hade kvinnan klivit upp och bäddat ihop sängen men tydligen inte hittat knappen för avstängningen på alarmet.

När hon klev av jublade jag inombords. Det var så skönt att veta att jag hade fem timmar framför mig i total ensamhet. Jag kunde sova i lugn och ro! Och det gjorde jag i princip resten av resan. 🙂

Annonser

3 Responses to Ur skrivboken #1 – 070610

  1. Lotta skriver:

    *garvar* Ska passa mig för sovkupé!

  2. bacillen skriver:

    *väntar spänd på fortsättningen på sommarens bästa följetång*

  3. Pulvia skriver:

    *sätter mig tillrätta bredvid bac med stöööörsta popcornbunken*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: