Nya synsätt

Efter min tripp ner till alla goa hundmänniskor har jag på något vis fått en ny syn på mina hundar. Jag har insett att min lilla belgardam helt enkelt inte fixar vissa krav jag har(därför ”bråkar” vi och saker blir värre), och att hoffeherren faktiskt fixar betydligt mer än jag förväntar mig av honom.

Någonstans har kravställningen blivit knasig. Kanske för att jag på något vis har dragit likhetstecken mellan styrning och krav. Men det behöver ju inte nödvändigtvis vara samma sak. X behöver extremt mycket styrning men inte så högt ställda krav, hon får liksom inte misslyckas helt enkelt.

Idag – på vår första promenad efter min resa – hade jag en enda önskan, att vi skulle slippa hamna i konflikt. En konflikt är ett misslyckande för mig. Konflikt blir det när jag ställer för höga krav i förhållande till vad hon egentligen klarar. Hon klarar inte att fungera som Opus på promenaden, hon har inte ens gener för ett sådant beteende. Hon klarar ungefär att hålla reda på sina egna fyra ben just nu. På den nivån håller jag kraven alltså.

Således ville jag att denna promenad skulle gå ut på att vi hyfsat städat tog oss runt kvarteret. Dvs utan att skälla på saker som eventuella hundar och lekande barn.

Jag förstärkte lugn. Jag lyckades ganska bra. Det märktes tydligt att hon försöker. Hon lyckades – ända tills vi kom fem meter ifrån porten hemma. Då laddade hon ur i ett gällt skall.

Imorgon kör jag igen!

Annonser

5 Responses to Nya synsätt

 1. bacillen skriver:

  vad oerhört klokt!! jag tror jag behöver göra en liknande översyn på mina krav på hundarna….

 2. Vovva skriver:

  Håller med bacillen där – mycket klokt!

  Det är nog många som har samma ”problem”. Vi ställer nog allmänt alldeles för höga krav på våra hundar utan att ha klart för oss hur mycket de egentligen kan. Och tvärs om. Det finns hundar som kan mer än vad matte/husse tror och så blir det lite fel där också.

  Vi människor behöver nog lite till mans lära oss mer om våra hundar. Jag ska nog ta och ta mig en rejäl titt på min hund och mina krav. Jag kanske kan lära mig ett och annat där.

 3. MrArboc skriver:

  Men det där är väl inget nytt? Det är ju sådana tankar som du delat med dig tidigare? Med mig i alla fall…

  Och provocerande jag har ju inte sagt emot tidigare heller va? 😉

 4. Lotta skriver:

  Rätt tänkt – igen! Och konflikter bygger inte upp någonting, det bara river ner.

 5. mysla skriver:

  bacillen: Jag bara fnissar när jag läser att DU skulle behöva kolla av kravlistan. Du som har så väl fungerande flock. 😉 Men jag förstår dig ändå. 🙂

  Vovva: Det är precis det jag har gjort på min tripp, lärt mig mer om mina hundar. Jag har genom att studera många andra hundar på nära håll lärt mig att se saker som jag inte riktigt har haft koll på tidigare. Dvs, jag har lärt mig att se med skarpare ögon på min egen hund. Jag ser saker tidigare hos henne. Himla intressant att man faktiskt lär sig så mycket av att bara studera andra hundar med intresse.

  MrArboc: Bra att du bytt tillbaka till MrArboc igen förresten! Och jo, det här har varit på tal tidigare men NU är det tydligare än någonsin och jag känner verkligen hur fel ute jag varit. Du vet att man blir lite hemmablind ibland. 🙂

  Lotta: Precis, konflikter gör allting värre så därför är det prio ett att komma ifrån dem! Sen kanske jag kan bygga på annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: