Klickermojängens otroliga makt

Två kvällar i rad har jag använt mutor för att få min hund till att sansa sig på promenaderna. Korrigeringar ökar avståndet mellan oss och det känns bara fel att korrigera eftersom det inte hjälper. Så ett tag har jag liksom låtit henne bara vara och struntat i att få henne att utvecklas åt något håll. Vi har gått på våra promenader och om hon dragit allt för mycket har jag med rösten fått henne att förstå att det inte gillas. Det har fungerat på den nivån att hon inte fortsatt tokdra – för stunden.

Under den här tiden har jag funderat på min hundhållning i stort och i synnerhet hur min och Xingas relation ser ut och jag är inte nöjd med vad jag kommit fram till. Så nu försöker jag komma på hur jag ska gå vidare, hur jag ska se till att utvecklas.

Mitt första steg är att börja om från noll med allt.

Jag har valt att utesluta alla kommandon(och tjat) utom nej och hennes namn och har även valt att utesluta all fysisk korrigering tills vidare(låter som om jag jämt korrigerar men så är det naturligtvis inte). Jag kör nu – efter en snabb försäkran om att hon verkligen är inklickad – med klicker och klickar för allt kontaktsökande beteende. Dvs om hon vänder på huvudet för att kolla vad jag gör på promenaden så kommer ett klick med påföljande belöning. Efter två dagar ser jag redan resultat. Hon håller sig närmare mig och hon är inte i närheten av att vara så ”dragig” som hon varit.

Jag hoppas kunna bygga upp vår relation utifrån mitt nya sätt att se på träningen och jag hoppas verkligen att jag äntligen har hittat ett sätt som fungerar för både mig och hunden. Det känns så nu men vi får väl se.

Det enda negativa jag ser med detta är att hon tycker att det är lite för roligt och går upp i stress. Samtidigt ser jag ändå en tendens till större fokus och mindre av den negativa stressen. Hon verkar kunna samla sig i större utsträckning nu än för tre dagar sedan.

Går det så här fort att få resultat alltid? *hoppas* 🙂

Högst uppe på önskelistan står numera en sån klicker som inte låter så högt samt en vettig, nyare, svensk bok i ämnet.

Annonser

9 Responses to Klickermojängens otroliga makt

 1. Hej! Har du gått en klickerkurs? När jag gjorde det såg jag skillnad efter några gånger, det som inklickas sitter så otroligt mkt bättre än de ”vanliga” kommandorna. Jag belönar oxå för kontaktsökning just nu, genom massa kamp och gos, min vovve är i spökåldern och har luft mellan öronen verkar det som.

 2. Vovva skriver:

  Jag tänkte skriva en bra kommentar här – men – det går inte. Jag hittar inte boken!!!!!

  Någonstans har boken jag blivit lagd och jag vet inte var. Det värsta är att jag kommer inte ihåg namnet på den eller författaren heller. Min klickerbok! Jag får göra en djupdykning bland alla böcker och se om jag hittar den. *suck* Irriterande det är att ha rörigt.

 3. Lotta skriver:

  Låter som om du är på rätt spår, fortsätt så. Det är länge sedan jag insåg att fysiska korrigeringar inte har någon som helst effekt på Iza, mer än att de är avståndsökande och hon ”stänger av” mig,

  Klickerträning för hund av Morten Egvedt (eller hur det stavas?) från Canis är bra och tydlig. Kan varmt rekommenderas.

 4. Vovva skriver:

  Jag har tvärsomeffekt på Qvirra om man jämför med Lotta´s Iza. När jag tar fysiskt i henne, eller överhuvudtaget tillrättarvisar henne med ”grym” röst, så har jag henne klättrande och klängande på mig. Hon vet inte till sig hur väl hon vill. Det är jobbigt det också. Hon gör inte alls på samma sätt med husse. Han kan skälla på henne och hon försöker inte alls fjäska sig ända in i munnen på honom….

  Det fungerar nog bättre på Q med bara beröm och uteblivet beröm, i stället för korrigering. Och i det fallet är klickern suverän.

 5. mysla skriver:

  Jag har faktiskt en klickerbok redan men kan inte komma på vad den heter och var jag har den just för ögonblicket. Men det kommer! 😀

 6. mysla skriver:

  Frk Ö: Nej jag har inte gått någon klickerkurs och om jag ska vara ärlig så tror jag inte att det är så många annordnade här uppe. Fast jag kan ha fel, jag har liksom förkastat klickern helt tills för bara några månader sedan. Helt ärligt tror jag inte att vi skulle platsa på en kurs i nuläge heller med tanke på hur hon är min vovve. Men det blir väl bättre det med!

  Vovva: Visst är det jobbigt att ha dålig koll på grejjerna, jag har lika just nu – med klickerboken!
  Xinga reagerar som din Qvirra ibland. Dvs om jag blir riktigt arg så fjäskar hon så extremt att jag nästan måste korrigera igen för att få henne att sluta. Sjukt! Verkligen dags för ändring här…

  Lotta: Tack för boktipset, jag undrar om det inte är den boken jag har faktiskt. Måste verkligen hitta den!

  I övrigt vill jag tacka bacillen för konversationen igår! Skönt med lite feedback. 🙂

 7. bacillen skriver:

  tack själv! det gjorde mig gott i min bubblighet! 😉 Klick on!

 8. mysla skriver:

  bacillen: Får jag ringa(nån dag) och fråga massa dumma frågor om klicker om jag behöver? 🙂

 9. bacillen skriver:

  klart!! jag tycker ju det är görkul!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: